Sorg-villa... Ennél ideálisabb és romantikusabb esküvői helyszínt a főváros vonzáskörzetében nehéz lenne találni, de a fővárosi romkocsmák sikertörténete is több vállalkozónak megmozgatta a fantáziáját, az épület belső udvara pedig nyári teátrumként is számos lehetőséget rejt...
védettség

műemléki védelem
jellegépítmény


eredeti kategórialakóépület
eredeti főtípusvilla
megyePest
helységLeányfalu
címMóricz Zsigmond út 115-117.
helyrajzi szám2100 (környezet: 2096, 2097, 2098, 2099, 2101, 2102, 2103/1, 2105, 2108/2, 2109/1, 2109/2, 2109/3, 2130, 2131, 2133, 2134, 2098/1, 2098/2, 2098/3, 2098/4, 2098/5)
település KSH kódja30809
földhivatalSzentendre Körzeti Földhivatal
állapotKielégítő
rövid leírásHistorizáló villa melléképületekkel, teraszos kerttel, értékes belsővel, 1939.
külső leírásA főút mentén a villa kertjét kváderezett díszítésű, tagolt kerítés határolja. A villaépület tengelyében a kerítést gyalogbejáró, a telek déli szélén kocsibejáró töri át. A gyalogbejáró félkörzáródású nyílásában míves kovácsoltvas rács enged bepillantást a kertbe, a kapu kiemelkedő, tagozott párkányán kétoldalt, illetve a kerítés következő szegleténél vázák állnak. A kocsibejáró szintén míves kovácsoltvas kapuráccsal alakított.
Az épület kertje három szinten fekszik, ezeken vezet át a villaépület tengelyében a gyalogkaputól induló, a lejtős talajszintnek megfelelően lépcsővel tagolt, kőpadokkal övezett kerti gyalogút. A telek déli széle mentén kocsiút vezet a villaépület udvarára.
Az első terasz déli szélén már az eredeti terv szerint teniszpályát alakítottak, ám mivel a pálya nem fért el a keskenyebb teraszon, árkádos alépítménnyel hosszabbították meg. Az alépítmény részben átalakítva ma is garázs céljait szolgálja.
A harmadik teraszon álló villaépület áttört rácsozatú mellvédes támfallal határolt, melyre kétoldalt egykarú díszlépcső vezet. A két lépcső közötti falszakaszon félkörzáródású, kváderezett keretezésű nyílás látható, benne újabb, mitológiai jelenetet (Perszephone elrablása?) ábrázoló szobor áll.
A villaépület közel téglány alaprajzú, egyemeletes főépületből, valamint a hozzá 45 fokban kapcsolódó keskeny, egyemeletes szárnyépületből áll.
A főépület impozáns kerti homlokzatát árkádsorok teszik könnyeddé. Két oldalán egyemeletes toronyhatású szárnyépületek fogják közre a loggiát tartó négy félkörzáródású oszlopos árkádot, melyek közül a szélsők balluszteres mellvéddel alakítottak. A tornyok földszintjén egy-egy nagy méretű, míves faragású ablaktáblával zárható ablak, emeletén a főirányban hármas, oldalt egyes nyílású félkörzáródású (korinthoszi fejezetes) oszlopos-pilléres árkád. A loggia cserélt ablakai előtt míves kovácsoltvas rács, rozettával.
A főépület déli oldalfala szándékoltan szabálytalan ablakkiosztású, eleven hatású vasrácsokkal, mediterrán jellegű erkély-kilépővel alakított, az előtte elterülő kertrészlete rusztikus keretezésű, félkörzáródású, kovácsoltvasrácsos kapuval áttört terméskőkerítés szegélyezi. Az északi oldalhomlokzat kevésbé jellegzetes.
Az autóval érkezők az eredeti helyen álló, ám megmagasított, átalakított kapuíven át érnek az udvarba, mely három oldalról épületekkel, a negyedik oldalról erdővel, patakmederrel határolt. A főépület udvari homlokzata 2+5 tengelyes. A nagyobb rész kissé előrelép, déli oldala háromnyílásos oszlopos-pilléres árkádra támaszkodik. A megteremteni vágyott délies hangulathoz a villa kéményei is jellegzetesen hozzájárulnak. Az építész kiemelten kiemelte a homlokzatvakolás sajátos, "kefélt" modorú voltát.
Az udvari melléképület szintén egyemeletes, keskenyebb, jórészt egytraktusos kialakítású, északi végén földszintes szárnyban folytatódik, déli végén garázs kapcsolódik. Az emeletes rész közepén kör alaprajzú torony lép a homlokzat elé, melyhez a homlokzat előtt vezetett, díszes bekötővasas, függő lépcső fut.
A főépület északi oldalánál elterülő, támfallal kialakított terasz végében kerti épület áll, mely a helyreállítható átalakításokkal keleti jellegét részben elvesztette. Pártázata, emeleti pavilonja, lépcsője érintetlen, melyet azonban a növényzet nem enged érvényesülni. Az árkád újbóli megnyitásával a hangsúlyos és értékes kerti elem visszakaphatná eredeti fontosságát.
A támfalban igényes csorgókút látható, állatfejekkel keretezett kőtábláján emberi arcból folyt a víz a virágos vázákkal díszített medencébe.
A gazdatiszti-gondnoki ház (eredeti funkciója ismeretlen) a kerttől délre helyezkedik el, újabb bővítésekkel. Faeresze, fatornáca értékes munka.
                                   Forrás: www.muemlekem.huA Sorg-villa rövid története


A Sorg – villa története

 

A villa épületének helyet adó leányfalui birtokot Lingel János, a híres bútorgyár alapító Lingel Károly kisebbik fia vásárolta 1902-ben. Nagyméretű, bajor típusú kastélyt épített, parkosította a kertet, a domboldalba pedig gyümölcsöst telepített. Az ingatlan 1938-ig volt a Lingel család tulajdonában, akkor adták el Nagykovácsi Milenkónak, a Holzer Divatház, később Úttörő Áruházként ismert fővárosi üzletközpont akkori tulajdonosának. A források szerint a gazdag kereskedő súlyosan szívbeteg felesége nem tudott feljárni a házhoz vezető meredek úton, ezért hamar túladtak rajta.

 

A villát 1939-ben vásárolta meg a Sorg család. Idősebb Sorg Antal a XX. század első felének legfoglalkoztatottabb és az egyik legnagyobb építőipari cégének tulajdonosa volt. Tevékenysége a kisebb munkáktól kezdve a budapesti nagyberuházások építéséig mindent felölelt. A nagyobb épületek terveit olyan építészekkel készíttették el, mint Lechner Jenő vagy Alpár Ignác. Sorg Antal az 1920-as években a „kormányzó építőmestere” lett, 1928-ban kornányfőtanácsosi címet is kapott, családja pedig baráti viszonyt ápolt a Horthy-famíliával. A leányfalusi kastélyt idősebb fia, ifjabb Sorg Antal építtette át, és 1943-ra nyerte el teljes pompáját.

 

A Magyar Építőművészet folyóirat 1943. augusztusi száma részletes leírással és számos fotóval mutatja be a birtokot.

„A ház építtetője évekig élt Amerikában, hosszabb időt töltött az argentínai Córdobában, ahol a legtisztább koloniális stílus fejlődött ki. Ott szerzett élményeit öntötte tehát téglába-fába-kőbe, amikor (…) egy dél-amerikai palotát emelt a Duna partján. A neves képző- és iparművész, Falus Elek kapta a megbízást a megvalósításra, és a folyóirat képei bizonyítják, hogy nem is otthont, inkább műtárgyat alkotott. A romantikus, tornyos palota tágas és mégis otthonos belsőt rejtett, ahol csodás egységbe olvadtak a robusztus bútorok, a kovácsoltvas rácsok, a súlyos kárpitok és persze a modern élet olyan kellékei, mint a központi fűtés és az étellift. A kertből pedig nem hiányozhatott a teniszpálya és az autógarázs.”

 

Mindez a második világháború idején történt. A front közeledtével 1944 végén a Sorg fiúk családjaikkal együtt Németországba, majd onnan Argentínába költöztek. Idősebb Sorg Antal nem hagyta el az országot, a kommunista hatalom  pedig 1946-ban perbe fogta. Népbírósági ítélet nyomán vállalatát felszámolták, vagyonát elkobozták őt pedig letartóztatták, bebörtönözték, melynek következtében 1948-ban, a hivatalos jegyzőkönyv szerint „végelgyengülésben” elhalálozott.

 

A Sorg-villa a háború végén volt szovjet főhadiszállás is, majd államosították, így vált Tildy Zoltán köztársasági elnöki nyaralójává, utána pedig az állampárt vezetőinek elzárt pihenőhelyévé. Érdekesség, hogy levéltári források szerint:

„1956. november 16-án Leányfalun Georgij Malenkov, Mihail Szuszlov, Ivan Szerov hadseregtábornok és Kádár János részvételével szigorúan titkos találkozót tartanak. A szovjetek ismertetik Kádárral a Nagy Imre-csoport elrablásának és Romániába deportálásának tervét; Kádár, anélkül,hogy a kormányt tájékoztatná, beleegyezését adja a tervhez. E titkos tárgyalás helyszíne a kormányüdülőként szolgáló egykori Sorg –villa.”

Kádár János a Magyar Szocialista Munkáspárt első titkára ezt követően magánnyaralóként használta a terebélyes, 7 hektáros kerttel rendelkező ingatlant. A helyiek számos anekdotát ismernek a „Kádár-villa” időszakából.

 A rendszerváltást követően az épület egy évtizedig Villa Étterem néven exkluzív vendéglátó- és szálláshelyként működött az MSZP-hez kötődő gazdasági szervezet tulajdonában, miközben a filmesek is felfedezték a hely egyedi atmoszféráját, mozifilmeknek és tévéműsoroknak szolgált díszletéül az egyedi helyszín. Az 1998-as választások után az ingatlan az államkincstár vagyonába került, amit az akkori vezetés kormányüdülőként kívánt hasznosítani. Sajtóhírek szerint 2002 körül történt meg a villa „kifosztása” is, az addig egykori pompájában, eredeti dísztárgyaival gazdagon felszerelt épület páratlan berendezési tárgyai (festmények, csillárok, velencei tükrök, étkészletek, óndísztárgyak, bútorok, szőnyegek, stb.) eltűntek. Az ingatlan pedig az enyészeté lett.


2003-ban „lakossági kezdeményezésre” a teljes ingatlant műemléki védettség alá vonták. 

2006-ban a pusztuló villát az állam az önkormányzat tulajdonába helyezte, az akkori faluvezetés  20 millió forint értékben vásárolt meg egykori berendezési tárgyakat. Sajtóhírek szerint, amikor az ingatlan a kincstár birtokába került, másfél milliárd forintra taksálták értékét. Miután a település megkapta, az akkori faluvezetés néhány hónapon belül értékesíteni kívánta 380 millió forintért. Mindez éppen a 2006-os önkormányzati választások kampányában történt, az ingatlan eladását a közfelháborodás hatására végül visszavonták. Az új testület ennek duplájáért, 650 millió forintért hirdette meg 2007-ben az ingatlant, azzal a megkötéssel, hogy a villa eladása idegenforgalmi célokat kell szolgáljon. Komoly vételi szándék azonban nem került az egymást követő képviselő-testületek elé, és csupán filmforgatások előtt nyílt ki nagy ritkán a Sorg-villa egyre rozsdásabb kapuja.


 

A 2014-ben megválasztott faluvezetés úgy döntött, hogy új életet lehel a kihasználatlan villába. Az önkormányzat elvégeztette a legfontosabb karbantartási munkákat, megszüntette a beázásokat, rendezte a kastély környezetét. Az egyik melléképületet a helyi cserkészcsapatnak engedte át használatra, melyet ők tartanak rendben. Az önkormányzat nemcsak megóvta az egyedülállóan szép épületet a további pusztulástól, de alkalmassá is tette rendezvények megtartására. Marketingtevékenységgel, médiamegjelenésekkel és több országos sajtóvisszhangot kiváltott kulturális rendezvénnyel irányított nagyobb figyelmet a Sorg-villára. 2018-ban és 2019-ben már szinte az összes nyári hétvégén sikerült rendezvényekre, esküvői alkalmakra bérbe adni a villát. Nem csoda, hiszen ennél ideálisabb és romantikusabb esküvői helyszínt a főváros vonzáskörzetében nehéz lenne találni. Emellett egyre gyakrabban érkeznek filmes stábok is a helyszínre. A Sorg-villa immár jelentős bevételt és hírnevet hoz Leányfalu számára.

 

A jelenleg is műemléki védelem alatt álló, összességében 2500 négyzetméternyi építmény és a 71.200 négyzetméternyi földterület fenntartása és méltó hasznosítása azonban feszegeti az önkormányzat jelenlegi lehetőségeit, ezért a település komoly befektetők jelentkezését várja a Sorg-villa hosszú távú hasznosítása érdekében.

 

                                                                                               Összeállította: Adorján András


Adorján AndrásTörténeti adalék

 (Levéltári Híradó, 10. ,1960):
1945. május 11.-én a Sorg Antal építőipari RT (Pócsmegyer-Leányfalu) üzemi bizottsága a Németországba menekült tőkés tulajdonos villáját üzemi üdülő céljára kisajátította. A felhalmozott ingóságokra (textília* élelmiszer) való igényt a helyi NB elutasítja ős kiosztását elrendeli a község rászorult lakosai közt ^ (1945. 687. b)

1956. november 16-án Leányfalun Georgij Malenkov, Mihail Szuszlov, Ivan Szerov hadseregtábornok és Kádár János részvételével szigorúan titkos találkozót tartanak. A szovjetek ismertetik Kádárral a Nagy Imre-csoport elrablásának és Romániába deportálásának tervét; Kádár, anélkül, hogy a kormányt tájékoztatná, beleegyezését adja a tervhez". E titkos tárgyalás helyszíne a kormányüdülőként szolgáló egykori Sorg –villa volt. Forrás: http://magyarkronologia.terrorhaza.hu/1956/november_16.html#november_16.

Cikkek, írások a villáról és a Sorg családról:

A Hely: Sorg-villa

Eladó a villa, ahol Kádár megállapodott Nagy Imre kivégzéséről

Sorg, a kétkezi mágnás

Elhallgatott epizódok a magyar építészek 20. századi történetéből


Események a Sorg-villában

Blues fesztivál

Nagy Imre emléknap, 2016. június 16.

Bibó István emléknap, 2016. november 10.


A villa jelenlegi állapotáról több képet talál a közösségi oldalon.
https://www.facebook.com/sorgvilla/?ref=br_rsComments