Friss hírek‎ > ‎

Szeptember 5-én hunyt el Móricz Zsigmond

András Adorján, 2013. szept. 4. 21:11   [ 2013. szept. 4. 21:13 frissítve ]
1942 augusztusának végén – miután hírt kapott unokája születéséről – váratlanul agyvérzést kapott, szeptember 5-én pedig végleg befejezte földi pályafutását a 20. századi magyar prózairodalom egyik legtehetségesebb alkotója. 71 évvel ezelőtt történt. 
"A XX. század magyar szépprózájának mindmáig Móricz Zsigmond a legnagyobb képviselője. Jelentősége a regény- és novellairodalomban csaknem olyan méretű és olyan hatású, mint Adyé a költészetben. Elbeszélő művészete mellett a hazai drámairodalom megújítója, legjelentékenyebb publicistáink egyike, és egész mellékesen, költőként a legjobb magyar gyermekversek szerzői közé tartozik"-írja róla a Literatura.hu. 
Móricz Zsigmond 1911-ben vásárolt Leányfalu közepén egy 3 holdas szőlőst, beleszeretve abba  diófába, mely az ingatlanon állt. A következő évben édesapja, Móricz Bálint épített egy kis házat. Ezt bővítették tovább az évek során Kós Károly és munkatársai tervei alapján. Az épület mai formáját 1922-re érte el. Móricz Zsigmond 1936-1942-ig, haláláig, itt is lakott. A szőlőt a 20-as években kivágatta és a kertbe gyümölcsfákat telepített.
1952-ben, Móricz Zsigmond halálának 10. évfordulóján a Móricz lányok megnyitották a nagyközönség előtt édesapjuk dolgozószobáját, amit azután 1979-ig minden nyáron ingyen lehetett megtekinteni. Ez alatt a 27 év alatt több, mint tízezren látogatták meg.
1979-ben, Móricz Zsigmond születésének 100. évfordulóján a magyar állam megvásárolta a szoba berendezését, könyvtárát és irattárát és a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezte el, azóta ott látható, kutatható. Magát az épületet és a kertet azóta is a leszármazottak lakják. 
Comments