Friss hírek‎ > ‎

Kis történetek Móricz Zsigmondról Leányfalun

András Adorján, 2015. aug. 13. 4:59   [ 2015. aug. 13. 5:01 frissítve ]
Móricz Zsigmond népszerű volt életében is, szerették az emberek. Foglalkozott vele a sajtó, mert a közönség szívesen olvasott róla. A Színházi Élet című közkedvelt hetilapban gyakran jelent meg cikk vele kapcsolatban.

Ő is többször írt benne rövid elbeszéléseket. Amikor az újságírók felkeresték Leányfalun, először mindig megebédeltette őket, csak utána adott nekik interjút. És a kertjét mindenkinek megmutatta, büszkélkedett vele.

A veteményeskert


Ez itt, amerre a szem ellát- mutatta a kertjét 1928 nyarán Móricz, -mind szőlő volt! Kivágattam, mert olyan rossz volt a bor, hogy még a szentlászlói kaszásoknak sem ízlett. Veteményt sem ültettem az idén, mert kiszámítottam, hogy minden saját termésű krumpli egy pengőbe került….Hát nem érdemes. Inkább írok…Most virágot ültettem, százezer szál szegfűt számoltunk meg, virágszőnyeget terítettem a feleségem elé.

Ez volt az első nyár, amit Simonyi Mária kint töltött Leányfalun. Tíz évvel később már máshogy nézett ki a kert, amikor ősszel betakarították a termést, lemérte; a sárgarépa ágyások hossza 1300 métert tett ki, a petrezselyem 800 métert.- Annyi, mint ide Tahi.- mondta az író.A munka

- Csak nyáron tudok írni,- mesélte Móricz - minden nagy munkám nyáron készült. Az író leányfalui házában minden nap öt órakor kelt, és reggelre elkészült a napi penzumával.

Egyik nyáron - 1924-ben - Keszthelyen nyaralt a családjával. Megkérdezték tőle, miért lett hűtlen Leányfaluhoz. - Nem leszek hűtlen Leányfaluhoz – felelte, csak pihenni megyek Keszthelyre. Ugyanis Leányfalun többnyire dolgozni szoktam, nem pihenni.


Lemondások


Egyszer 1937-ben egy riporter látogatta meg leányfalui házában. Bort töltött a vendégének és magának is, de ő éppen csak belekortyolt a poharába. Ennek az az előzménye, hogy amikor 1899-ben 21 évesen felkerült Móricz Pestre, szilveszterkor egy társasággal három éjjel és három nap mulatott az új évszázadra. Azóta nem ivott alkoholt.

Cigarettával nem tudta megkínálni akkor az újságírót, mert mint mondta:

- Karácsonykor letettem a dohányzásról, húsvétkor a húsevésről, pünkösdkor a tejről és a tojásról.

Máskor ezt nyilatkozta Móricz: - Sok minden van az életben, amit nem kóstoltam. Még nem tudom, hogy mi a bor, nem vagyok borivó, nem ismerem a kártyát, az ópiumot. Nekem elég volt egy mámor, a munka. Ezért meglepő egy fénykép 1933-ból, amely a Leányfalura tartó hajón készült. Móricz nagyon megszomjazott a melegben és sört rendelt a büfében, majd egy huzatra kiitta az üveget. Felesége, Simonyi Mária ijedten figyelte a jelenetet, mert ilyen rendellenességet sohase tapasztalt az írótól.


Dedikálás

Egyik nyáron Márffy Ödön festő (Ady Endre özvegyét vette feleségül) és neje Csinszka, külföldi vendégeket vittek kirándulni Visegrádra. Leányfalu határában lerobbant az autójuk. Ezért elmentek a Móricz villába. Szívesen látták őket, Simonyi Mária rögtön intézkedett a konyhában paprikáscsirke ügyében, az író az összes létező pálinkáját elővette kínálásra. Az egyik amerikai vendég előhúzott egy autogram albumot azzal, hogy Móricz írjon bele. A társaságban hirtelen megfagyott a levegő, mert köztudomású volt, hogy Móricz más könyvébe nem írta bele a nevét.

- Nem, én inkább a házam odaadom, de idegen könyvbe nem írok! - mondta csendesen és megpödörte a bajszát.

Csinszka kérlelni kezdte az írót, hogy ne ragaszkodjon az elvéhez. Felajánlotta, hogy szerez tíz Nyugat folyóirat előfizetőt cserébe. Móriczban végül felülkerekedett a szerkesztő és megírta élete első, önálló autogramját.

Ürmös Lóránt

Felhasznált források: Színházi Élet 1924/30., 1928./30., 37., 1930/32., 1933/20., 1937/30., 52., 1938/46. szám

Comments