Friss hírek‎ > ‎

2016 Leányfalu éve volt!

András Adorján, 2017. febr. 9. 10:13   [ 2017. febr. 9. 10:16 frissítve ]
2017. január 5-én a Faluházban, a Lanner Kvartett újévi koncertjén adta át Leányfalu Pócsmegyernek a stafétát, hiszen egykori anyatelepülésünk irányítószáma: 2017. Így 2017 Pócsmegyer éve lesz! A staféta ez esetben egy habán dísztál volt, melyet Marozsán József leányfalui keramikusművész készített (Pontosabban kettő, hiszen polgármesterünk előrelátóan kettőt rendelt, hogy egy megmaradjon Leányfalunak is.) A tálon a két település neve, címere, irányítószáma szerepel, s egy régi képeslapról mintázott rajz a két falut elválasztó, illetve összekötő Dunáról. Az átadás alkalmával Loszmann János polgármester felidézte, hogy amint azt egy éve ígérte, Leányfalu számára a 2016-os esztendő az útépítések és a kulturális-közösségi programok éve volt. Németh Miklós Pócsmegyer polgármestere a stafétát átvéve elmondta, hogy számos izgalmas programmal készülnek erre az esztendőre, és kiemelte egyik nagy tervüket: nyáron ideiglenes pontonhidat szeretnének létesíteni a két település között. Érdemes tehát odafigyelni Pócsmegyerre az idén is!

Lezárult tehát a 2016 Leányfalu éve programsorozat, és így visszatekintve érdemes felidézni néhány emlékezetes pillanatot, a teljesség igénye nélkül: kinyitottuk a Sorg villát, ahol számos színvonalas program: koncert, Koltai Róbert Napló-szilánkok című előadása, Nagy Imre emléknap, ’56-os programok és az országos médiában is visszhangra találó Bibó István emléknap és kiállítás, valamint a cserkészek által létrehozott Kölley György pap cserkészvezető életéről szóló tárlat várta az érdeklődőket. 2016 tavaszán három gyermeknap, nyáron falunap, hagyományteremtő céllal római kori gyerektábor, ősszel szüreti, valamint tűzoltó és postás bál is volt, és megrendeztük a leány- és asszonynevű települések első találkozóját is. Régi képeslapokból nyílt pompás kiállítás a múzeumban, egész évet átívelő fotópályázat zajlott, és az alkotásokból készült el a 2017-es falunaptár, de megszületett a Leányfalui olvasókönyv, a település eredetmondája, emlékbélyegző és Leányfalu bélyeg, és megindult a Leányfalu társasjáték megalkotása is. Átadtuk a faluház alatti füves pályát, a helytörténeti tanösvényt és szabadtéri fitneszpályát. Megelevenedett a hajdani hajófogadási ceremónia, tavasszal forrásfelfedező kiránduláson, ősszel Gyulai Pál emléktúrán, szilveszterkor Vöröskő-túrán vehettünk részt. De az év folyamán emléktáblákat is avattunk, az 1989-es NDK-s menekültek befogadása és Bibó István előtt tisztelegve.

A faluház, a könyvtár, a múzeum, valamint az Aba-Novák Galéria és az egyházközösségek megszokott, színvonalas programjait a civilek rendezvényei is színesítették. Minden, a közösség számára megálmodott eseményt sok tervezés, szervezés és felkészülés előzött meg, majd a feszült várakozás, hogy vajon eljönnek-e a kedves leányfalusiak, vajon leszünk-e elegen? Aztán, pedig hogy minden rendben lemenjen, és utána az elrámolás és az elszámolás nehéz feladata. (Tavaly több, mint 11 millió forint értékben pályázott sikeresen a faluház a könyvtárral és a múzeummal közösen!!!)

Az önkormányzat nevében ezúton is köszönjük mindazoknak a munkáját és segítségét, akik hozzájárultak a 2016 Leányfalu éve programsorozat sikeres lebonyolításához.

Adorján András

Comments