Megújul a játszótér

A kisgyermekes családok örülnek neki a legjobban, de az egész település büszke lehet a faluközpontban található kedvelt, a szigorú előírásoknak is megfelelő játszóterünkre. Az árvízben megrongálódott gyermekpark mára nemcsak újra szép és rendezett, de immáron a mozgásukban korlátozott gyermekek számára is élményeket nyújt. Köszönhető ez a lokálpatrióta szülőknek, a Baptista Szeretetszolgálat segítségének és az United Way Magyarország 1.8 millió forintos támogatásának.

Leányfalu három egykori játszóteréből jelenleg csak egy felel meg rendeltetésének: az Alszeghy Kálmán téri és a Mátyás király utca végén található objektumok sajnos az Európai Uniós csatlakozáskor érvénybe lépő szigorú kritériumok áldozatává váltak, és eddig még nem volt elég akarat felújításukra. A Polgármesteri Hivatal alatt található játszótér azonban országos szinten is párját ritkítja. Az uniós csatlakozást megelőzően az akkori Nőegylet tűzte zászlajára a játszótér modernizálását – mondta el Sólyom Katalin, a Nőegylet tagja, aki 2002-2006 között önkormányzati képviselőként dolgozott sokat az ügyért. Az első lépésekhez a helyi vállalkozókat sikerült megnyerni, akik önzetlen felajánlásaikkal járultak hozzá a terület rendezéséhez, teljes bekerítéséhez. A játékpark lecserélését adakozásokból kezdték el, majd 2005 folyamán sikerült az önkormányzatnak
egy pályázat elnyerésével jelentős fejlesztéseket végrehajtani. Ekkor készült például a nagy csimpaszkodós mászóka és az óvodakert gyermekbútorai is - emlékezett vissza az egykori képviselő, aki mandátuma lejárta után is szívén viselte a játszótér sorsát. Később is sikerült egy-egy újabb adománnyal bővíteni az eszközöket. Azóta is folyamatosan korszerűsítettek és az önkormányzat támogatásával javították a rongálásokat - tette hozzá. Egy a 2006-os árvizet követően partra vetett fatörzsből faragott hatalmas harcsa sajnos az idei árvizet már nem „élte túl”: olyannyira megrongálódott, hogy végül téli tüzelőként adományozták el.

Az idei árvíz a harcsán túl az egész játszóteret megrongálta. Az ár levonulta után közösségi összefogással hozták rendbe és festették le az összes eszközt – mondta Sólyom Katalin. Ezt követően jutott el a Baptista Szeretetszolgálat közvetítésével az árvíz által megrongált játszóterek felújításának lehetősége, az United Way Magyarország 1,8 millió forintos támogatása Leányfalura. "A polgármester úr hozzám irányította őket azzal, hogy én vagyok a játszótér anyukája”-tette hozzá.  A támogatásból sikerült új gumiburkolatot, sövényeket és akadálymentesített játékokkal: fészekhintával, homokozóval, rajzfalakkal és boltos pulttal gazdagítani a játszóteret. Már régóta tervbe vettük egy ivókút létesítését is, melyre nagy szükség lenne. A vízvezeték kiépítése már megtörtént, és évekkel ezelőtt elkészült egy kút is, melyet  Sólyom Eszter iparművész diplomamunkájában kifejezetten erre a célra készített . A ”vizeket őrző sárkány” bronzból készült kedves
szobra azonban sosem nyert elhelyezést a játszótéren, egyrészt pénzhiány, másrészt az elterjedt szoborlopások miatt - ismertette Sólyom Katalin (az alkotás jelenleg a könyvesboltban látható). A mostani támogatásból azonban futja a kút megépítésére is: Sólyom Eszter egyedi, színes, mesefigurás mozaikkút terveit készítette el, amely tavaszra fog elkészülni. Az önkormányzat tervei között szerepel egy hirdetőtábla kihelyezése is a bejárat mellé, így a gyerekes szülők által kifüggesztett hirdetések kulturált elhelyezésére nyílik majd lehetőség. Mindezek után tavaszra már kellemes környezetben tölthetik idejüket a kisgyerekes családok.
Comments