Leányfalui benzinkút története

Adalékok a leányfalusi benzinkút történetéhez

 

Sylvanus Bowser, egy amerikai feltaláló 1905-ben készítette el az első, benzinnel működő mechanikus pumpáját, melyet egy évtized múltán már szerte Európában alkalmaztak. Magyarországon az első benzinkutat Budapesten állították fel 1924-ben, és még ebben az évben megalapították a Shell cég első magyar képviseletét is. 1930-ban útjára indult a Shell országos hálózatának kiépítése, amely 1942-re be is fejeződött. Ennek keretében alakították ki Leányfalun is az első benzin-töltőállomást, melyet népszerű üdülőhely mivolta indokolt.

A Shell kút az akkori Visegrádi út mentén, a mai Pizzéria épülete előtti útszakaszon állt és kezelője, Pataki bácsi sok éven át pumpálta a benzint az üveghengereken keresztül az automobilokba. Az első töltőszerkezetek inkább hasonlítottak egy köztéri lámpa és egy olajoshordó keresztezéséhez, mint a mai modern benzinkutakhoz.

A második világháború utáni súlyos üzemanyaghiánynak, illetve az 1948-as államosításnak természetesen a leányfalusi kút is áldozatul esett. Ebbe az időszakba enged betekintést egy hajdani levélváltás, melyre a Pest Megyei Levéltárban bukkantam, a Leányfalu Üdülőhelyi Bizottsága iratai között.

Árkos Pál úr vezérigazgató Urnak! A leányfalui Üdülőhelyi Bizottság a hozzá beérkezett számtalan panasz alapján tisztelettel kéri a vezérigazgató urat, hogy kövessen el mindent a leányfalui benzinkút üzemenyag ellátásával kapcsolatosan. Leányfalura rengeteg autós jár ki és halad rajta keresztül. A közelbe benzin állomás nincs és gyakran kénytelenek az autósok benzinhiány miatt falunkat elkerülni, ez pedig Leányfalu üdülőhelyre nézve anyagilag és erkölcsileg is nagy károkat jelent. Kérésünket ismételve és remélve, hogy a közeljövőben a leányfalui benzinkút kellően el lesz látva üzemanyaggal maradok kiváló tisztelettel:

Leányfalu, 1948. szept. 27-én            Badacsonyi Antal ügyvezető

Két héttel később meg is érkezett a válasz:

Hivatkozással Árkos vezérigazgató úrhoz intézett levelükre közöljük, hogy a Shell Kőolaj RT. ottani benzinkútját folyó hó 1-től mi fogjuk üzemben tartani és a kút részére már diszponálták az ellátmányt. Teljes tisztelettel: Ásványolajforgalmi RT.

Az államosítás után tehát az Ásványolajforgalmi Rt. (Áfort), majd 1957-től Ásványolaj Forgalmi Vállalat (ÁFOR) kezelte a töltőállomást. Az 1950-es évek végén döntés született, hogy Leányfalun új, a fokozott idegenforgalmi igényeket is kiszolgáló modern benzinkútnak kell épülnie. Az új helyszín kissé északabbra a 11-es út másik oldalán lett kijelölve.


1963-ban kezdődött meg a munka, melyhez kapcsolódva megtörténhetett a római őrtorony teljes feltárása, illetve a park kialakítása. A frissen felépült kút hamar országos ismertségre tett szert, hiszen az 1968-as Veréb is madár című film egyik jelenete ezen az új ÁFOR kúton zajlott (Egy kis kuriózumként érdemes a filmre rákeresni az interneten. Egy rövidke képsor erejéig 1:16:05-nél feltűnik falunk főutcája és virágos benzinkútja.) A rendszerváltozást követően a régi, piros-fehér ÁFOR kút minimális felújítás után – esővédő tető kialakítása – a MOL zöldes színeiben, egyre inkább retro hangulatban várta a szikkadt tankú autósokat. 

 

Adorján András

Comments