Leányfalu bora

Leányfalu bora

Hajdanán híres volt az itt termelt bor, árulták Pesten, vitték külföldre is. Budától Visegrádig szinte egybefüggő szőlőterület borította egykor a hegyeket és dombokat. Északon inkább fehéret, délen kék szőlőt ültettek. Szentendre és Pócsmegyer - akkor még Leányfalut külön nem említették - volt nagyjából a választóvonal, ahol a határokban mindkét fajta bőven Leányfalu szőlőskertjeit a XIX. század közepén elsősorban a szemközti Pócsmegyer lakói művelték, de szentendrei polgárok is vettek itt telkeket, például Ujlaky Alajos városi tiszteletbeli aljegyző. Csicsmanczai József pócsmegyeri gazda több versenyen is megmérette borait, így az 1857-ben Pesten megrendezett Általános gazdasági kiállításon az 1885-ös évjáratú bora „jónak, így dicséretesnek„ az 1846-os bora „jelesnek” találtatott. Egy pesti újság hirdetése szerint 1859-ben a Bástya utcában „egy itzé”-s üvegekben együtt árulták a „szent-endrei és megyeri hegyi” fehér és vörös borokat, valamint a sillert, amelyet akkor francia neve után „kástélyos”-ként ismertek.

A környékbeli községekből éjjelente a Dunán csónakokon indultak útnak azok, akik a terményeket reggelre a fővárosi piacokra vitték. A pócsmegyeri Kovács István dereglyén szállította a gyümölcsöket és a bort. Külföldre is jutott a finom nedűből, erről írt 1855 elején a Politikai Újdonságok című lap: „Pócsmegyerről tavaly ősszel 100 akó veres bort szállított el egy francia Bécs felé, mintegy két hónapja pedig az Orsova gőzös rakodott be pócsmegyeri borral, Amerikába lévén megbízása. Az itteni veres bor a francia és a spanyol veressel vetekszik, s ha kiviszik oda, ezt csak azért teszik, hogy francia és spanyol borok gyanánt árulják...”

Leányfalu határában 400 kataszteri holdon termett abban az időben szőlő, majdnem minden nyári lakhoz tartozott szőlőskert, és a tulajdonosok készítettek saját bort. A Borászati törzskönyv szerint 1882-ben a legnagyobb bortermelők közé az alábbiak tartoztak Pócsmegyeren:
Eisler Ferenc pesti kereskedő 200 hektoliter asztali fehér bor
Gergelyi Kálmán méhész 150 hektoliter asztali fehér bor 150 hektoliter vörös bor
Feleky Miklós színész 50 hektoliter asztali fehér bor 50 hektoliter vörös bor
Udvarhelyi Sándor színész 50 hektoliter vörös bor
Kajos József 50 hektoliter asztali fehér bor
Szenes Ede pesti fűszerkereskedő 150 hektoliter asztali fehér bor
Abeles Lipót pesti vendéglős 100 hektoliter asztali fehér bor 50 hektoliter siller
Petrovich István 50 hektoliter asztali fehér bor 50 hektoliter vörös bor

Már ebben az időben jócskán csökkent a bor mennyisége az egy évtizeddel ezelőttihez képest, mert a filoxéra az 1870-es évek második felétől tizedelte itt a tőkéket és a leszüretelt fürtöket.
A Magyarországi gazdacímtár 1911. évi kiadásában a nagyobb bortermelők között Pócsmegyeren Szitányi Ödön, Hofhauser Antal és Schäffner Antal nevét említették.

Köszönjük Ürmös Lóránt úr könyvtárunknak küldött írását!

(Hogy a filoxéra mégsem pusztította ki teljesen a szőlőt, misem bizonyítja jobban, mint a hangulatos fotók a 1950-es évekből. Köszönet értük Száger Ottóné, Icának!)

 Bedő Szilvia - megjelent a Leányfalu lap 2014. novemberi számában
Comments