Alszeghy Kálmán


Ki volt Alszeghy Kálmán? 

Településünk északi részén található az Alszeghy Kálmán tér, melyet falunk idősebb lakói néha még Szabadság térként említenek. Így hívták ugyanis régen e teret, ám a rendszerváltás után – mint annyi más közterületünk – ez is új nevet kapott. De talán csak kevesen tudják, hogy ki is volt valójában a névadó.

Rőtfalvai Alszeghy Kálmán (1852-1927) neves színész, énekes és rendező volt. ”Temperamentuma és kitűnő zenei érzéke alkalmassá tette drámai és zenés előadások kisebb szerepeinek megformálására is. Az európai zenei szecesszió hazai elismertetője.”– így ír róla a Magyar Színházművészeti Lexikon. 1871-ben lépett a színművészi pályára, 1872-től a Nemzeti Színház karénekese volt. 

Valamikor az 1870-es években vásárolt présházat Leányfalu északi részén, - a ma nevét viselő tér nyugati peremén - melyet átépített. A présházból átalakított szerény villa telke egykor egészen magasra felfutott a Hunyadi János utca mentén. Az épület kovácsoltvas kerítésében még ma is látható hajdani jeles tulajdonosának monogramja. Az Alszeghy-villa északi szomszédságába költözött később Rózsahegyi Kálmán színművész. Az 1890-es években e két épület jelentette a falu északi határát. 

A két művész szomszédsága nem a véletlen műve volt, hiszen mindketten köztudomásúan nagy vadászok voltak. „A három Kálmán – Rózsahegyi, Csathó és Alszeghy – a vadászirodalom és vadászhumor terén is maradandót alkotott. Csathó Kálmán író, drámaíró, a Nemzeti Színház főrendezője, Alszeghy Kálmán pedig az Operaház főrendezője volt. Hétfő esténként a Gellért szálló éttermében ültek össze, hogy elmeséljék élményeiket, és persze, hogy ugrassák egymást, mert az igaz vadász számára nem ér véget a vadászat a puskák tokba helyezésével. Tóth Imre, a Nemzeti Színház igazgatója is ehhez a körhöz tartozott és Kittenberger Kálmán is közel állt hozzájuk.„- olvasható a Magyar Vadászlapban 2002. januári számában. Tóth Imre szintén leányfalusi villatulajdonos volt, Kittenberger Kálmán pedig a Duna túloldalán Nagymaroson töltötte nyarait. Bár erről nem maradt fenn írásos emlék, de biztosra vehetjük, hogy eme illusztris társaság Leányfalu pompás erdeiben is hódolt a vadászszenvedélyének. 

Alszeghy Kálmán az 1884-ben megnyíló Operaházban előbb segédrendező, majd 1888-tól rendező, 1892-től pedig 26 éven át az intézmény főrendezőjeként dolgozott. Ez idő alatt közel 100 operát állított színpadra. Elismerésként 1896-ban Koronás arany érdemkeresztet kapott, 1909-ben pedig az elsők közt vehette át az Operaház örökös tagja megtisztelő címet.

Adorján András
Comments